Daha gençsin, yaşlanınca kılarsın
Namazın bahanelerinden birisi de, henüz genç olmaktır. Gariptir ki, ibadete ve namaza daha bir şevkle sarılmamızı sağlaması gereken gençlik, bazen engelmiş gibi gösterilir. Hatta nefsimiz ve çevremiz, “Daha gençsin, yaşlanınca kılarsın” diyebilir.
Halbuki yaşlanıncaya kadar yaşayacağımıza dâir kimin garantisi var? Kim Azrail’le sözleşme yapmış ki? Ölüm genç ihtiyar dinliyor mu?
Diyelim bize özel olarak garanti verildi, 100 sene yaşayacağız. Namaza ne zaman başlayacağız? Ölçü nedir? 60 yaşında mı, 80 mi, 90 mı, yoksa ölmeden bir gün önce mi?
Peki ergenlik çağından itibâren yaptıklarımızın hesabı sorulmayacak mı bize? Allah, “Ey yaşlılar, namaz kılın” mı diyor, yoksa “Ey iman edenler, namaz kılın” mı diyor?
İslâmı yaşamak yaşlıların işi mi? Peygamberimiz (a.s.m.), her insanın Allah huzurunda gençliğini nerede geçirdiğinden hesaba çekileceğini buyuruyor. Bu gerçekleri bildiğimiz halde nasıl olur da ezan okunurken ilgisiz kalabiliriz?
Evet genç olmak, bizi namaza dört elle sarılmaya sevketmelidir. Çünkü gençlik, hayırlı işler yapmaya en güzel vasıtadır. Gençlikteki enerji, faaliyet, gayret, güç ve kudret, yaşlanınca bulunamaz. Bu enerji ve heyecanı, Allah yolunda değerlendirmek gerekir.
NAMAZI TERK ETMENİN BAHANELERİ
- Önemini bilmemek
- “Allah Gafûr ve Rahîm’dir, affeder” düşüncesi
- Daha gençsin, yaşlanınca kılarsın
- “Zamanım yok” iddiası
- “Çalışmak da ibâdettir” gerçeğini yanlışanlamak
- Hiç bitmiyor, usanıyoruz
- Sihirli formül arayışı
- Kılacağım, ama duaları bilmiyorum
- Çok yoğun işlerim var
- Hastayım nasıl kılayım?
- Elimde yara var, abdestim olmaz
- Üzerim temiz değil
- İş yerinde izin vermiyorlar
- Askerde nasıl kılayım?
- Yolculukta nasıl kılayım?
- Kılacaktım, ama unuttum
- O kadar çok engelim var ki...
- Yer temiz mi, ortam uygun mu, kıble nasılbulunur?
- Camiye ve abdest yerine uzağız veya bilmiyoruz
- Benim kalbim temiz, niye namaz kılayım?