Hidat' veya ihdat

Hidad veya İhdad (if'al babından):


Tezeyyün ve tetayyüp (süslenip koku sürünmek) ten içtinaptır.


Zevci vefat eden, yahut talâkı bâin ile, zevcinden mutallâka olan, muteddeye, müslime ve mükellefe olmak şartiyle, hidad vâciptir.


Hidadın vücubünde, nikâhın sıhhati dahi şart olup, gayri müslime ve gayri mükellefe olan, muteddeye hidad lâzım olmadığı gibi, nikâhı fâsid bulunan muteddeye dahi, hidad lâzım değildir.


Başkasının memlûkesi olup, sahih nikâh ile menkuha, iken, zikrolunduğu üzere, mutedde olan cariye dahi, nikâh nimetinin kendisinden zevaline mebni, vücuben ihdad eder:


Süslenemez, siyah renkli dahi olsa, ipekli elbise giyemez, sık tarak ile başını tarayamaz, eline kına ve emsalini koyamaz, özrü olmadıkça, gözüne sürme çekemez.


Ayrıldığı zevci, kendisine hidadta bulunmamasını emr ve tenbih dahi etse, hakkı şer'î olduğu için, mutedde onu terkedemez.


Duhulden evvel mutallâka olana, iddet olmadığı gibi, hidad dahi yoktur.


Talâkı rec'î ile mutallâka olan dahi, iddet müddetinde, hidad ile mükellef değildir. Kendisine zevcinin dönüşü memul oldukça, tezeyyün etmek, ona mendup bile, olur.


Mükellefe olmak şartiyle — mutlak surette — mutedde olan (1), iddet beklediği evine müdavim olacağından (2), gece ve gündüz dışarı çıkamaz.


Mutallâka ise. havayicini zevci görür. Muhallefe olup da, kimsesi yok ise. haceti için çıkar. Geceleri başka yerde kalmayıp, evine gelir.


Mutedde olan kadın, ne muteddesi olursa olsun, başkasına menkuha olamadığı gibi, mahtube (yani nişanlı) dahi, olamaz ki, başka bir kimse, onun tezevvücüne talip olmak, haram olur.


Vefat muteddesi olana: «Ben evlenmek istiyorum» gibi sarahat veçhile olmayarak haber göndermek câiz olur.


---------------


(1) Yani gerek, talâkı rec'î ve bâin mutallâkası veya mevt, yahut fâsid Nikâh muteddesi olsun, ve hürre yahut cariyei Mücevvef' bulunsun.


(2) Tedahülü iddeteynin evveline bakınız.