Hayız (Aybaşı Adet)

Hayız (Adet) kanı: "Kadınlarda büluğ çağından itibaren doğum dışında rahimden gelen bir kandır,


Kadınlarda adet dokuz yaşında başlar. "İyas" (kandan ke­silme) haline kadar devam eder. Normal olarak İyas hali, elli beş yaştır. Bu zaman dışında görünen kan hayız hükmünü taşımaz.


Gelen kanın, rahmin dış kısmına çıkmış olması lazımdır. İç kısmında kalan ve dışa çıkmayan kan adet kanı sayılamaz. Dış kısımdaki pamuk veya beze sirayet eden kan adet kanıdır. Temiz halde iken konulup, kanlı olarak kaldırıldığı andan itibaren hayız başlamış sayılır. Ne zaman pamuk konulur da, çıkarıldığı zaman kan eseri görülmezse, pamuğun konuş zamanı hayızın (adetin) bitiş vakti olarak kabul edilir. Kanın akar halde olması şart değildir.


Gelen kanın altı renkten birinde olması lazımdır.


Kırmızı, siyah, sarı, bulanık, yeşil ve kiremit rengi. Pamuk kaldırıldığı zamandaki renge itibar olunur. Pamuğun ilk çıkışında görülen beyazlık, sonra kuruyarak sarı renge dönmüş olsa, hayız kanı değildir. İlk çıkışta kırmızı rengi taşıyan sonra kurumakla beyazlaşan leke de kırmızı hükmündedir, hayız kanı sayılır.


Kanın belirli bir süre içinde görülmesi lazımdır.


Hayız (adet) müddetinin azı üç gün, çoğu on gündür. Üç günden az on günden fazla olan kan hayız değildir. Bunlara "İstihaza, hastalık kanı" denir ki, bunlar burun kanaması hükmünü taşırlar.


Kadının hamile olmaması lazımdır. Hamilelik müd­detince görülecek kan hayız kanı sayılmaz. Hayız müddeti (en çok on gün) içinde görülecek iki defa veya daha fazla kanamalar arasında geçecek olan temiz günler de hayız günü sayılır.


Kadınlarda iki adet arası en az onbeş gündür. Fazlası için bir hudut yoktur. Uzun zaman hatta hiç kan görülmeyebilir.


Kadınlardan herhangi birinde devamlı kan gelir de bu hal aylarca devam ederse, bu gibilerde her ayın on günü hayız müddeti kabul edilir. Her ayın on günü dışındaki günler temiz günler sayılır. Böyle zamanlarında oruçlarını tutarlar ve namazlarını kılarlar. Ancak özürlü oldukları için, ibadetlerini ona göre yerine getirirler.


Hayız için özel hükümler: Boşamalarda "İddet" hayız ile hesaplanır. Kadının çocuğa kalması hayız ile tesbit edilir. Kızların büluğa ermelerine hayız ile hüküm verilir. Keffaret oruçlarında icab eden arka arkaya aralıksız oruç tutma işi, araya hayız girmekle bozulmaz. Sünnet üzere boşamaların arası, hayızla ayrılır.


.


.





Ali Eren - İzdivaç ve Mahremiyetleri


Bu eser incemeseleler.com ile internete müsadeli olarak kazandırılmıştır.


Eserin başka sitelerde yayımlamak yasaktır! Link verilebilir.